Ξεκίνησε η αποστολή sms για τα δωρεάν self test το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για το πως λειτουργεί και ποιοι το δικαιούνται μίλησε ο Θεόδωρος Ρόκας, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος της Κλινικής Ιστορικού, στην εκπομπή «UPDATE» του ΕΡΤNews.
«Αυτό το σαν self test, απευθύνεται στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι το τρίτο σκέλος του προληπτικού ελέγχου στη χώρα μας. Τα δύο προηγούμενα, απευθύνονταν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στον καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι σπάνιος καρκίνος. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε για το 2020 ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθυνόταν για το περίπου 13% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου και περίπου για το 12% των θανάτων από καρκίνο. Άρα λοιπόν, μιλάμε για μία σοβαρή οντότητα.
Όμως το καλό νέο είναι ότι ο καρκίνος αυτός μπορεί να προληφθεί και σε αυτό ακριβώς απευθύνεται αυτό το self test, το οποίο είναι screening test, όπως λέγεται. Δηλαδή απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που είναι από 50 μέχρι 69 ετών, αν δεν κάνω λάθος και είναι ένα τεστ το οποίο κανείς θα πάει να το παραλάβει εφόσον έλαβε το μήνυμα από το φαρμακείο» εξήγησε ο κ. Ρόκας.
Η διαδικασία
Άρα λοιπόν πάει κανείς στο φαρμακοποιό και του δίνει το κιτ το οποίο αποτελείται από το υλικό συλλογής των κοπράνων. Μετά υπάρχει ένα μπουκαλάκι το οποίο μέσα περιέχει ένα υγρό και ένα στυλεό, δηλαδή μία ακίδα.
Αυτή την ακίδα την βαπτίζει ο ενδιαφερόμενος στην ποσότητα των κοπράνων που έχει συλλέξει περίπου 5 φορές και μετά το βάζει μέσα στο μπουκαλάκι, το κλείνει, το αναδεύει, όπως κάναμε και με τον κορονοϊό και μετά από αυτό το υγρό ρίχνει 3 έως 5 σταγόνες στο ειδικό πλακίδιο στην υποδοχή και θα το προκύψουν μέσα σε 5 λεπτά οι γραμμές.
Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο τεστ. Ποια είναι η σημασία του; Εάν κανείς είναι αρνητικός στο τεστ, είναι εντάξει. Αν είναι θετικός, σημαίνει ότι στο δείγμα των κοπράνων υπήρξε ίχνος αίματος.
Να μην τρομάξει ο κόσμος, δεν σημαίνει ότι επειδή υπήρξε ίχνος αίματος, υποχρεωτικά είναι κάτι κακό στο έντερό του.
Αυτός λοιπόν ο θετικός για να διευκρινίσουμε αν το αίτιο της απώλειας είναι καλοήθες ή οφείλεται σε κάτι άλλο, θα πάει στον γαστρεντερολόγο για κολονοσκόπηση. Είναι η ενδοσκοπική μέθοδος που εξετάζουμε λεπτομερώς το σύνολο του παχέος εντέρου και αν βρεθεί η βλάβη, από την οποία ξεκινά το 99% των καρκίνων, ο πολύποδας, αυτό εξαιρείται με την τεχνική της πολυπεκτομής και αποτρέπει την εξέλιξη προς καρκίνο.
Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα και πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους και στη χώρα μας προωθούνται τέτοια προληπτικά προγράμματα», υπογράμμισε ο κ. Ρόκας.
www.ertnews.gr