Ο νέος πρόεδρος της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, είναι έτοιμος για μια ριζοσπαστική αλλαγή στη χώρα καθώς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγή της ονομασίας της!
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο Μόντι είναι διατεθειμένος να θέσει το θέμα στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου που έχει προγραμματιστεί από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Το νέο όνομα της χώρας; Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα είναι Bharat (Μπαράτ) κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον αρχηγό του Κογκρέσου Jairam Ramesh που υπογράμμισε πως οι επίσημες προσκλήσεις για το δείπνο της G20 που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύρικακο έχουν σταλεί με το όνομα «Πρόεδρος του Bharat» αντί του συνηθισμένου «Προέδρου της Ινδίας».
Πολλοί ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος BJP, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής υπουργού Assam, Himanta Biswa Sarma, τάχθηκαν την Τρίτη υπέρ της μετονομασίας της χώρας σε «Bharat».
Σε μια ανάρτηση στο X πρώην Twitter, ο Sarma έγραφε: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ BHARAT – χαρούμενη και περήφανη που ο πολιτισμός μας βαδίζει μπροστά με τόλμη».
Ο βουλευτής του BJP Rajya Sabha Naresh Bansal υπέβαλε επίσης την πρόταση κατά τη διάρκεια της συνόδου των μουσώνων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Άνω Βουλή, λέγοντας ότι το όνομα «Ινδία» είναι σύμβολο της «αποικιακής σκλαβιάς» και «θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα».
«Οι Βρετανοί άλλαξαν το όνομα του Bharat σε Ινδία. Σύμφωνα με το άρθρο 1, το Σύνταγμα ορίζει: «Ινδία, δηλαδή Bharat». Η χώρα μας είναι γνωστή με το όνομα ‘Bharat’ εδώ και χιλιάδες χρόνια … είναι το αρχαίο όνομα αυτής της χώρας και βρίσκεται σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Το όνομα «Ινδία» δόθηκε από τον αποικιακό Ρατζ και είναι επομένως σύμβολο της δουλείας. Το όνομα Ινδία θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα», δήλωσε η βουλευτής Rajya Sabha, σύμφωνα με το ANI.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ωστόσο, επέκριναν την κίνηση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε απειλή για την ομοσπονδιακή δομή της χώρας. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Mallikarjun Kharge χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης «εκτροπή και αντιπερισπασμό». «Όσες εκτροπές και περισπασμούς κι αν ρίχνει το κυβερνών καθεστώς στον λαό, οι πολίτες της Ινδίας δεν θα προδοθούν πια», είπε ο Kharge στο X, χωρίς να κάνει καμία άμεση αναφορά στη συγκρότηση της επιτροπής.
Πάντως, η ατζέντα της επερχόμενης Ειδικής Συνόδου της Βουλής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων IANS, θα προετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης για να γίνει η Ινδία «Αναπτυγμένη Χώρα» έως το 2047, και θα διεξαχθούν επίσης συζητήσεις για αυτό ακριβώς το θέμα.
«Εάν πρέπει να γίνουν πιστευτές οι πηγές, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να αφαιρέσει τη λέξη «Ινδία» από την έκφραση «Ινδία, δηλαδή Bharat», η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στον ορισμό της Ινδίας στο Άρθρο 1 του ινδικού Συντάγματος», ανέφερε το IANS.
Πηγή newsbomb.gr