Η νομή είναι μια σοβαρή γαγγραινώδης νόσος του στόματος και του προσώπου και επηρεάζει κυρίως υποσιτισμένα μικρά παιδιά (μεταξύ 2 και 6 ετών) σε περιοχές όπου υπάρχει ακραία φτώχεια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα τη συμπερίληψη της noma (cancrum oris ή γαγγραινώδους στοματίτιδας / νομής) στον επίσημο κατάλογο των παραμελημένων τροπικών ασθενειών (NTDs). Απόφαση που υπογραμμίζει τη δέσμευση του οργανισμού για επέκταση των υπηρεσιών υγείας στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου.
Η νομή, μια σοβαρή γαγγραινώδης νόσος του στόματος και του προσώπου, επηρεάζει κυρίως υποσιτισμένα μικρά παιδιά (μεταξύ 2 και 6 ετών) σε περιοχές όπου υπάρχει ακραία φτώχεια.
Ξεκινά ως φλεγμονή των ούλων, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εξαπλώνεται γρήγορα και καταστρέφει τους ιστούς και τα οστά του προσώπου. Συχνά οδηγεί σε θάνατο, με τους επιζώντες να υφίστανται σοβαρή παραμόρφωση.
Η ακριβής εκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου είναι δύσκολη, λόγω της ταχείας εξέλιξής της και του σχετικού στίγματος, το οποίο συμβάλλει στο να μείνουν αδιάγνωστες πολλές περιπτώσεις.
Τα κρούσματα noma εντοπίζονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στην Αμερική και την Ασία.
Τι την προκαλεί
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η noma προκαλείται από βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα.Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο, όπως η κακή στοματική υγιεινή, ο υποσιτισμός, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι λοιμώξεις και η ακραία φτώχεια. Η noma δεν είναι μεταδοτική, αλλά τείνει να χτυπά όταν η άμυνα του σώματος είναι μειωμένη.
Θεραπεία
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη, καθώς η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα αρχικά στάδια της νόσου όταν προκαλεί πρησμένα ούλα, μια κατάσταση γνωστή ως οξεία νεκρωτική ουλίτιδα.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, συμβουλές και υποστήριξη για πρακτικές βελτίωσης της στοματικής υγιεινής με απολυμαντικό στοματικό διάλυμα (θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλατόνερο ή χλωρεξιδίνη) και συμπληρώματα διατροφής. Εάν διαγνωστεί κατά τα πρώιμα στάδια της νόσου, η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σωστή επούλωση πληγών χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, όμως, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Τα παιδιά που επιβιώνουν από το στάδιο της γάγγραινας είναι πιθανό να υποστούν σοβαρή παραμόρφωση του προσώπου, να δυσκολεύονται να φάνε και να μιλήσουν, να έλθουν αντιμέτωπα με το κοινωνικό στίγμα και την απομόνωση και να χρειαστούν επανορθωτική χειρουργική επέμβαση.
«Η νομή είναι κάτι περισσότερο από μια ασθένεια, είναι ένας κοινωνικός δείκτης ακραίας φτώχειας και υποσιτισμού, που επηρεάζει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αναγνωρίζοντας τη νομή ως μια παραμελημένη τροπική ασθένεια, ρίχνουμε φως σε μια κατάσταση που πλήττει περιθωριοποιημένες κοινότητες για αιώνες.
Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις πληγείσες χώρες και κοινότητες για να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την πυροδοτούν και να ανακουφίσουμε τα δεινά που προκαλεί», ανέφερε ο κ. Γκεμπρεγέσους.
Πηγή: iatropedia.gr
To άρθρο Τι είναι η παραμορφωτική νόσος νομή που αναγνώρισε ο ΠΟΥ ως παραμελημένη τροπική ασθένεια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More