Από τα χαμηλής ποιότητας βιβλία που γράφονται με υπολογιστή και κατακλύζουν την αγορά μέχρι τις πιθανές παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, οι εκδόσεις είναι ο τελευταίος κλάδος που αισθάνεται την απειλή από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Από την παρουσίαση πέρυσι του ChatGPT, ενός εύχρηστου chatbot τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παραδώσει ένα δοκίμιο κατόπιν αιτήματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς.
Μεταξύ των φορέων της βιομηχανίας του βιβλίου υπάρχει «ένα βαθύ αίσθημα ανασφάλειας», δήλωσε ο Γιούργκεν Μπος, διευθυντής της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, της μεγαλύτερης στον κόσμο, όπου το θέμα ήταν στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα.
Αναρωτιούνται «τι θα συμβεί με την πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων; Σε ποιον ανήκει στην πραγματικότητα το νέο περιεχόμενο; Πώς θα το εντάξουμε αυτό στις αλυσίδες αξίας;» είπε.
Η απειλή είναι ευδιάκριτη, τα προγράμματα συγγραφής με τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν στους εκκολαπτόμενους συγγραφείς να παράγουν μέσα σε μια μέρα μυθιστορήματα που στο παρελθόν θα μπορούσαν να πάρουν μήνες ή χρόνια για να γραφτούν.
Μια πλημμύρα τίτλων που αναφέρουν το ChatGPT ως συνεργάτη συγγραφέα έχουν προσφερθεί προς πώληση μέσω της μονάδας αυτόματης έκδοσης ηλεκτρονικών βιβλίων της Amazon.
Παρόλα αυτά, οι επικριτές λένε ότι τα έργα είναι χαμηλής ποιότητας και αισθάνονται μικρή απειλή από την ΤΝ προς το παρόν.
Ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έκθεση ότι πρόσφατα κάποιος ζήτησε από ένα εργαλείο γραφής τεχνητής νοημοσύνης να παράγει 300 λέξεις στο ύφος του.
«Και αυτό που βγήκε ήταν σκέτο σκουπίδι», είπε ο συγγραφέας του “Midnight’s Children”, προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου».
«Όποιος έχει διαβάσει ποτέ 300 λέξεις δικές μου, θα αναγνώριζε αμέσως ότι δεν θα μπορούσε να είναι από μένα».
«Μέχρι στιγμής δεν είμαι τόσο ανήσυχος», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας εμφάνισης μετά την παρ’ ολίγον θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ακόμα δεν είναι καλά»
Η Τζένιφερ Μπέκερ, μια Γερμανίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός, επανέλαβε τα αισθήματά του, λέγοντας σε συζήτηση σε πάνελ ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη που γράφει μυθιστορήματα «δεν είναι καθόλου σπουδαία».
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να τη χρησιμοποιήσουμε συνδυαστικά».
«Όμως, δεν βλέπω ακόμα το σημείο όπου πραγματικά θα παραδώσουμε τη συγγραφική εργασία στην ΤΝ εντελώς αυτόνομα. Αυτό δεν θα ήταν ένα ενδιαφέρον βιβλίο».
Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ωστόσο ότι σε ορισμένους τομείς υπάρχει μεγαλύτερο άνοιγμα στην ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Εξαρτάται και λίγο από το είδος», δήλωσε η Σουζάνε Μπάρβικ, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του Γερμανικού Συνδέσμου Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, η οποία έχει συζητήσει για την τεχνητή νοημοσύνη με τους εκδότες.
«Ο τομέας των επιστημονικών και εξειδικευμένων βιβλίων είναι ήδη πιο προχωρημένος και έχει ήδη ασχοληθεί περισσότερο με αυτό».
Αυτοί οι τομείς ήταν «ευκολότεροι από τον τομέα της μυθοπλασίας, όπου νομίζω ότι προς το παρόν οι άνθρωποι τείνουν ακόμη να εξετάζουν λίγο περισσότερο τους κινδύνους», πρόσθεσε η ίδια.
Η σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τις εκδόσεις απειλεί να δημιουργήσει πλήθος νομικών προβλημάτων, με μια σημαντική «γκρίζα ζώνη» να είναι το ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο Μπος, διευθυντής της έκθεσης.
«Τότε μπαίνεις σε ένα πραγματικό χάος, και πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα. Επίσης, εμπλέκονται πραγματικά πολλά χρήματα», δήλωσε.
Νομικές συγκρούσεις
Υπάρχουν ήδη νομικές συγκρούσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη με τη συμμετοχή κορυφαίων συγγραφέων.
Τον περασμένο μήνα, ο συγγραφέας του “Game of Thrones” Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, ο Τζον Γκρίσαμ και η Τζόντι Πίκουλτ ήταν μεταξύ πολλών συγγραφέων που κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά του δημιουργού του ChatGPT OpenAI για υποτιθέμενη παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Μαζί με την Authors Guild, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί συγγραφείς, κατηγόρησαν την εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια ότι χρησιμοποίησε τα βιβλία τους «χωρίς άδεια» για την εκπαίδευση των «μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» του ChatGPT, αλγορίθμων ικανών να παράγουν απαντήσεις κειμένου που ακούγονται σαν ανθρώπινες με βάση απλά ερωτήματα, σύμφωνα με την αγωγή.
Η μετάφραση είναι ένας άλλος ακανθώδης τομέας, με ορισμένους παράγοντες του κλάδου να θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχανε τις αποχρώσεις και τις λεπτές αποχρώσεις που απαιτούνται για την απόδοση πολύπλοκης λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες.
Καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει πιο σαφές πότε η τεχνητή νοημοσύνη έχει εμπλακεί στην παραγωγή ενός βιβλίου.
Η Amazon εξέδωσε πρόσφατα νέες κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούν από τους συγγραφείς που θέλουν να πουλήσουν βιβλία μέσω της μονάδας αυτό-εκδόσεων να ενημερώνουν την εταιρεία εκ των προτέρων εάν το έργο τους περιλαμβάνει υλικό που έχει παραχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Ορισμένοι μάλιστα, αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη και τη συγγραφή – για παράδειγμα, στην παραγωγή στερεότυπων ρομαντικών μυθιστορημάτων.
Αυτό, αστειεύτηκε ο Μπος, θα μπορούσε να φέρει «κάποια ανακούφιση» που «οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ασχολούνται πλέον με αυτό το είδος περιεχομένου και μπορεί απλώς να δημιουργηθεί στο σπίτι στον υπολογιστή».
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr