1 Ιουνίου 2023

«Πενία τέχνας κατεργάζεται»

Είναι σύνηθες το φαινόμενο, η πολιτική ηγεσία του υποστελεχωμένου Ε.Σ.Υ, να «κατεργάζεται τέχνας» προκειμένου να δίνεται η εντύπωση στο κοινωνικό σύνολο, ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών, το οποίο εγκαινιάστηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου (12/5/23), στελεχώθηκε με προσωπικό που μετακινήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το Κέντρο Υγείας Στυλίδας και τα Περιφερειακά Ιατρεία αναφοράς του.

Με αναφορά μας (10/4/23) είχαμε ενημερώσει σχετικά, το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση της 5ης Υ.Πε Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, για όλα τα ζητήματα που θα προέκυπταν από τις αποφάσεις των συγκεκριμένων μετακινήσεων.
Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι: «οι αποφάσεις για μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού χωρίς να προβλέπονται: α) οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις νέες δομές και β) η αντικατάσταση του μετακινούμενου προσωπικού με πρόσληψη νέου προσωπικού στις υφιστάμενες δομές, ουσιαστικά αποδομούν ολόκληρο το υγειονομικό σύστημα περίθαλψης του Ν. Φθιώτιδας». Μάλιστα ζητούσαμε α) να σταματήσουν οι μετακινήσεις του προσωπικού από και προς τις υγειονομικές δομές του Ν. Φθιώτιδας β) να υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας όσο και του Κέντρου Υγείας Στυλίδας και γ) να προσληφθεί νέο μόνιμο προσωπικό για την στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών Νομού Φθιώτιδας.
Παράλληλα για το ίδιο θέμα οι Δημοτικές κοινότητες που εξυπηρετούνται, υγειονομικώς, από τα Περιφερειακά Ιατρεία αναφοράς του Κέντρου Υγείας Στυλίδας, είχαν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην 5η Υ.Πε Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μην υπάρξει μετακίνηση του ιατρικού προσωπικού από τα συγκεκριμένα Περιφερειακά Ιατρεία στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείου Ραχών.

Η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (5η Υ.Πε) απάντησε στην προαναφερόμενη επιστολή διαμαρτυρίας των Δημοτικών κοινοτήτων ότι, η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού είναι προσωρινή μιας και έχει προκυρηχθεί θέση Διευθυντή ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, με την πρόσληψη του οποίου, θα σταματήσουν οι μετακινήσεις.

Θεωρούμε ότι η επικείμενη πρόσληψη ενός μόνο ιατρού δεν θα καλύψει τις ανάγκες του Π.Π.Ι. Ραχών. Επιπλέον οι διαδικασίες πρόσληψης είναι τόσο χρονοβόρες, που θα συνεχίσουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να υφίστανται μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού. Η συνήθης πρακτική της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δικαιώνει, εν τέλει, όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι για όλες τις μετακινήσεις ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Την ίδια ώρα που διαπιστώνεται τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε όλες τις υγειονομικές δομές του Ν. Φθιώτιδας (Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Κέντρα Υγείας) και δεν υφίσταται κάποιο σχέδιο μαζικών προσλήψεων, αποφασίζεται, επί της ουσίας, η διαχείριση της «φτώχειας» σε ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι πολύ χρήσιμο «επικοινωνιακά» να εγκαινιάζονται, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, νέες υγειονομικές δομές.
Είναι όμως περισσότερο ωφέλιμο, για τους εργαζόμενους και για το κοινωνικό σύνολο, αυτές οι δομές να στελεχώνονται με νέο μόνιμο προσωπικό.

Απέναντι στην απαξίωση και στην ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ, προτάσσουμε τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την προσφορά ποιοτικών παροχών φροντίδας υγείας στους πολίτες.

• Για καλύτερη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.
• Για καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Το Δ.Σ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *