Η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προτάσσει δόγμα μηδενικής ανοχής σε περιστατικά κακοποίησης ζώων, τα οποία γίνονται συνήθως γνωστά μέσα από τα social media.
Τελευταίο παράδειγμα είναι ένας 72χρονος από την Καρδίτσα, ο οποίος «διασκέδαζε» έχοντας στην οροφή του εν κινήσει οχήματός του έναν σκύλο. Το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στα social media, η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, μέχρι που τελικά οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 72χρονο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «αυτό είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει ο σκύλος» και ότι δεν υπήρχε πρόθεση βασανισμού.
Το συγκεκριμένο περιστατικό ήρθε λίγο καιρό μετά τη σύλληψη άντρα που κλώτσησε γατάκι σε ταβέρνα στην Αιδηψό. Και αυτό το συμβάν έγινε γνωστό μέσω των social media.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «τέτοιου είδους συμβάντα δεν γίνονται ανεκτά και οι πολίτες μπορούν να τα καταγγείλουν άμεσα στις Αρχές. Ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες αλλά υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο βίντεο με κακοποίηση ζώου στα social media».
Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η ίδρυση Τμήματος Προστασίας Ζώων στην ΕΛ.ΑΣ. Ήδη έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, βάσει του οποίου θα λειτουργεί το νεοσύστατο τμήμα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα παρακολουθεί υποθέσεις που αφορούν σε παραμέληση, κακοποίηση και θανάτωση ζώων, ενώ ταυτόχρονα θα συντονίζει όλες τις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συγκεκριμένων περιστατικών.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «υπάρχει μία τεράστια… παρανόηση από πολλούς, οι οποίοι νομίζουν ότι είναι πλάκα η κακοποίηση. Τις περισσότερες φορές οι δράστες αναφέρουν –είτε προφορικά είτε γραπτώς- ότι έκαναν πλάκα και δεν αντιλήφθηκαν ότι βασανίζουν το ζώο. Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου περνάει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον ανοχή. Το θετικό είναι ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και καταγγέλλουν πιο εύκολα και γρήγορα τα περιστατικά αυτά σε σχέση με το παρελθόν».
[adrotate group=”4″]
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ., καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 10 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Μόνο το τελευταίο 5μηνο οι καταγγελίες που έλαβε η Αστυνομία ήταν 1489, ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν 140 συλλήψεις.
Ο νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου. Τα πρόστιμα είναι σημαντικά πιο «τσουχτερά» σε σχέση με το παρελθόν. Το τελευταίο 5μηνο επιβλήθηκαν συνολικά 940 πρόστιμα ύψους 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.
Πηγή newsbomb.gr