Της Βασιλικής Λάζου, υποψήφιας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φθιώτιδας
Κάθε φορά που ακούω τον υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κ. Σταϊκούρα να μιλάει για ανάπτυξη μου έρχεται στο μυαλό μια φράση του Γεωργίου Παπανδρέου για την οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού στη δεκαετία του 60. «Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι». Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα νούμερα που παραθέτει ο έγκριτος επί των οικονομικών συντοπίτης μας υπουργός της ΝΔ από την άλλη όμως δεν μπορώ και να αγνοήσω αυτό που διαπιστώνω, μαζί με εκατομμύρια άλλους κατοίκους αυτής της χώρας, όταν βάζω το χέρι στη τσέπη. Από τη μια οι διθυραμβικοί τόνοι που μέρα και νύχτα εκπέμπει η κυβέρνηση της ΝΔ από τα κανάλια της προπαγάνδας. Από την άλλη η σκληρή καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Και ως γνωστόν η σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη…
Ποιον λοιπόν αφορά αυτή η πολυδιαφημισμένη «ανάπτυξη»; Πάντως όχι στα εισοδήματα μας. Και αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που μπορεί να μη βλέπουν τόσο το φως της δημοσιότητας -δυσάρεστα γαρ- αλλά αποτυπώνουν πιστότερα την οικονομική κατάσταση ημών των πολλών. Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει ότι η κοινωνία φτωχοποιείται καθημερινά και οι ανισότητες οξύνονται: 4 στους 10 καταναλώνουν κρέας μόλις 1 φορά την εβδομάδα. Το 40% αναγκάστηκε να μειώσει ακόμη και το μπάνιο. 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε μία εβδομάδα διακοπές τον χρόνο. Το 87,8% μείωσε δραστικά την θέρμανση της κατοικίας του, το 57% το καθημερινό μαγείρεμα, το 77,3% τις μετακινήσεις με ΙΧ, το 55,6% την αγορά τροφίμων, το 65,10% τα είδη πρώτης ανάγκης. Παρόμοια είναι τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο δείκτης κινδύνου της φτώχειας αυξήθηκε κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες από το 2019. Από 17,7% που είχε καταγραφεί για τα εισοδήματα του 2019 αυξήθηκε στο 19,6%, ανατρέποντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα έτη. Οι άνεργοι, οι οικονομικά μη ενεργοί, τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και τα παιδιά ηλικίας έως 17 ετών είναι οι κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.
Μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων και αύξηση των ανισοτήτων ακόμα και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού διαπιστώνουν οι πανεπιστημιακοί Σαβ. Ρομπόλης και Βασ. Μπέτσης. Επικαλούμενοι τα στοιχεία της Eurostat, σημειώνουν ότι η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του μέσου μηνιαίου μισθού είναι 12%.
Μιλήστε μας μας λοιπόν για «ανάπτυξη», κ. Σταϊκούρα. Μόνο που την επόμενη φορά να μας πείτε και ποιον αφορά αυτή η ανάπτυξη. Γιατί από ότι φαίνεται αφορά τους λίγους, τους κολλητούς και τους ημετέρους που κάνουν μπίζνες με την κυβέρνηση. Αν περισσέψει και κανά ψιχουλάκι τρώμε και μεις από το «καλάθι του νοικοκυριού». Μιλήστε μας για ανάπτυξη στη Φθιώτιδα των 11.000 ανέργων, των δεκάδων κλειστών επιχειρήσεων, των χιλιάδων συμπολιτών μας που τρώνε στα συσσίτια του Δήμου και της Εκκλησίας. Της Φθιώτιδας που είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 12,9%, τρεις φορές πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Μπροστά στην έκρηξη των ανισοτήτων αυτό που προτείνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Θα σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτηςκατοικίας, επαγγελματικής και αγροτικής γης για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, μέχρι να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Παράλληλα, θα γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Θα επιστρέψουν οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, θα επιστραφούν σε τρεις δόσεις τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και θα επανέλθει η 13η σύνταξη. Το αφορολόγητο, για όλους, θα οριστεί στις 10.000 ευρώ, ενώ θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ και θα αναταχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Γιατί η φράση Δικαιοσύνη Παντού σημαίνει και Δίκαιη Ανάπτυξη για όλους μας.