Είναι γνωστό πως η Βενετία αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Το νέο τουριστικό αξιοθέατο που άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά, έχει ως σκοπό κάτι διαφορετικό.
Πρόκειται για το Procuratie Vecchie στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ένα από τα πιο διάσημα κτήρια στον κόσμο, που άνοιξε για το κοινό για πρώτη φορά στην ιστορία.
Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, δημιουργώντας την πλατεία, αφού ένα παλαιότερο κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η νεοκλασική πρόσοψη του κτηρίου είναι μια από τις πιο διάσημες εικόνες της Βενετίας, ενώ στις στοές του ισογείου στεγάζονται ιστορικά καφέ όπως το Quadri.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τέταρτο και τελευταίο όροφό του, όπου έχει εγκατασταθεί μια μόνιμη έκθεση κάτω από την επικλινή στέγη του κτηρίου.
Πρώην έδρα της ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας Generali από το 1832, το κτήριο έχει υποβληθεί σε πενταετή ανακαίνιση με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.
Ενώ η Generali έχει διατηρήσει γραφεία στον δεύτερο όροφο του κτηρίου και θα νοικιάζει τον τρίτο όροφο (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό), ο τέταρτος θα γίνει η έδρα του “The Human Safety Net”, έργου που βοηθά άτομα και οικογένειες σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων.
Μέρος αυτού είναι μια έκθεση υψηλής τεχνολογίας του είδους που σπάνια συναντάμε στη Βενετία. Αντί να καλύπτει την ιστορία ή την τέχνη, το «The World of Potential» εξετάζει τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω της τεχνολογίας.
Τα πρακτικά εκθέματα, σχεδιασμένα για να μεταδώσουν τη σκέψη και την ενσυναίσθηση στους επισκέπτες, περιλαμβάνουν παιχνίδια ομαδικής εργασίας και μία άσκηση στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να σηκώσουν μια μπάλα στον αέρα μόνο με τη δύναμη της συγκέντρωσης.
Ένα εισιτήριο για την έκθεση (το μισό από το οποίο πηγαίνει στο The Human Safety Net) εξασφαλίζει επίσης την πρόσβαση των επισκεπτών στο καφέ του τέταρτου ορόφου, το οποίο έχει δύο βεράντες, οι οποίες «βλέπουν» κατευθείαν προς τους θόλους της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και το περίφημο καμπαναριό.
Σημειώνεται πως ενώ οι βεράντες δεν έχουν θέα στην πλατεία, καθώς βρίσκονται κάτω από την οροφή του κτιρίου, ωστόσο, τα δωμάτια του τελευταίου ορόφου έχουν παράθυρα που βλέπουν στην περιοχή, που λέγεται ότι ο Ναπολέων αποκαλούσε «το σαλόνι της Ευρώπης».
Η ανακαίνιση του Τσίπερφιλντ, έχει μετατρέψει το άλλοτε εγκαταλελειμμένο επίπεδο της σοφίτας, σε μια τεράστια σειρά δωματίων, με πέτρινες καμάρες να ενώνουν σε όλη τη διαδρομή.
Θα υπάρχουν επίσης χώροι εργασίας και συσκέψεων στον τελευταίο όροφο, αν και αυτοί δεν θα είναι ανοιχτοί στο κοινό, αλλά θα χρησιμοποιούνται από εταιρείες και ΜΚΟ, που έρχονται να περάσουν χρόνο στη Βενετία. Το καφέ θα είναι ανοιχτό μόνο για τους επισκέπτες της έκθεσης.
Πηγή cnn.gr