Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 12% τον Ιούνιο. Καθώς η σχετική μέτρηση δεν περιλαμβάνει τιμές που ενσωματώνονται στη μέτρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πρέπει να αναμένεται πως τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ θα δείχνουν πληθωρισμό μεγαλύτερο του 12%.
Στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.
Ο πληθωρισμός, όπως μετρείται από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, μετά την πτώση που κατέγραψε το 2020 (-1,3%) και τη μερική ανάκαμψη το 2021 (0,6%), ακολούθησε έντονη αυξητική πορεία κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2022. Αντίστοιχη αυξητική πορεία, αλλά σαφώς πιο υποτονική, ακολούθησε και ο πυρήνας του πληθωρισμού (εξαιρουμένων δηλαδή των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής και της ενέργειας).
Επισημαίνεται ότι η ανοδική τάση του εναρμονισμένου πληθωρισμού ξεκίνησε στα μέσα του 2021, καθώς οι αυξήσεις της ενεργειακής συνιστώσας συνοδεύθηκαν και από αυξήσεις στα είδη διατροφής. Προϊόντος του χρόνου, τόσο οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας όσο και η επιστροφή σε θετικό έδαφος των δύο βασικών συνιστωσών του πυρήνα του πληθωρισμού (υπηρεσιών και μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών), μαζί με τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής, συνέβαλαν στην καταγραφή θετικών ετήσιων ρυθμών, οι οποίοι δεν είχαν παρατηρηθεί επί μία δεκαετία και πλέον.
Σημειώνεται ότι η ενεργειακή συνιστώσα του πληθωρισμού βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία από το Μάρτιο του 2021, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 50,8% σε ετήσια βάση. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση του ενεργειακού πληθωρισμού προερχόταν αρχικά από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά κατά τους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.
Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού διεθνώς οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), σε σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Παρότι η άνοδος του πληθωρισμού σε αυτή τη φάση προέρχεται κυρίως από μια αρνητική διαταραχή της συνολικής προσφοράς, την οποία οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν, εντούτοις αντιδρούν με αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις δευτερογενείς επιδράσεις. Η έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, την εξέλιξη του παραγωγικού κενού και την ύπαρξη δευτερογενών επιδράσεων μέσω των αμοιβών.
Πηγή Newsbomb.gr